Menüpontok

A kávé eredete

Komondi Péter, +36 70 265 4323

A kávé, avagy a fekete csoda ital

De finom ez a kávéA kávé élénkítő hatását már őseink is ismerték, így nem is csoda, hogy számos érdekes történet fűződik hozzá, illetve a felfedezéséhez. Az egyik legenda szerint úgy ismerték fel a kávé élénkítő hatását, hogy egy Káldi nevű etióp pásztor, még Kr.e. 300-ban, észrevette, hogy ha a kecskéi azokat a szép, színes, piros bogyókat legelészik, akkor bizony sokkal vidámabban ugrándoznak. A pásztor nem volt rest, ezt el is mesélte a szerzeteseknek, akik pedig már arra is rájöttek, hogy ha a magokat megpörkölik, akkor abból ízletes fekete italt készíthetnek.

Egy másik mese szerint egy Phazes nevű arab orvosnak köszönhetjük a kávét. A történet úgy szól, hogy i.sz. 900-ban a kávét ez az orvos orvosságként használta. Az mindenesetre biztos, hogy a kávét először a 15. században, méghozzá Jemenben használták először az élénkítő hatása miatt. A 16. században már Szíria és Egyiptom lakossága is felfedezte magának a kávét.

Hazánkban feljegyzések szerint először a 17. században lett ismert a kávét. Az 1680-as években, amikor a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, akkor Őt egy ebédmeghívással csalta magához. Thököly viszont nem volt buta, az ebéd után szedte volna sátorfáját, de a janicsár aga megállította azzal az ürüggyel, hogy a kávé még hátra van. Az a bizonyos "fekete leves", avagy a kávé fogyasztása ma is a török étkezések elmaradhatatlan kelléke. A 18. században már költemények is születtek a kávéhoz. A kávétermesztés körülményei ihlették meg például Barcsay Ábrahámot is.

A kávé ma is az egyik legismertebb növény, amíg a belőle készült ital világszerte a legnépszerűbb élvezeti cikk. A kávét a kávécserjének köszönhetjük, ami egy örökzöld növény. A kávébab feldolgozott magja által nyert kesernyés ízű, de élénkítő hatású italt kávénak nevezzük, melynek a fő hatóanyaga a szintén jól ismert koffein.

◀ Vissza a cikkekhez