Menüpontok

Kávéfajták

Komondi Péter, +36 70 265 4323

Robusta kávé - Coffea Canephora
A Robusta kifejezésről tudni kell, hogy a fajták széles választékára utal. A Robustának igazán terjedelmes és erőteljes a cserjéje, az sem ritka, hogy eléri a tíz méteres nagyságot. Ez a fajta ellenállóbb, mint a másik kávéfajta, avagy az Arabica. A termése szinte gömbölyű. Az éréséhez majdnem egy év, azaz tizenegy hónap szükséges. Ennek a fajtának a kávészemei kisebbek, mint az Arabicáé. Nyugat és Közép Afrikában, valamint Dél-kelet Ázsiában és Brazíliában termesztik.

Arabica kávé - Coffea Arabica
Ezt a kávét, avagy az Arabica kávét először Linnaeus jegyezte le még egészen 1753-ban. Ennek a fajtának a legismertebb típusai a Typica és a Bourbon. Ezekből további változatokat fejlesztettek ki. A legismertebbek a Caturra Brazíliában és Kolumbiában, vagy a Tico, ami Közép-Amerikában népszerű. Az Arabica cserjére többségében jellemző a sötétzöld és ovális alakú, dús levélzet, illetve szemben a többi fajtával négy kromoszómával rendelkezik, önbeporzó. Ez a fajta kedveli a magaslatok klímáját. A termése, csak úgy, mint a levele, ovális, lapos alakú és két kávészemet tartalmaz. Az éréshez itt már hét, legfeljebb kilenc hónap is elegendő.

A népszerűbb Arabica fajtát már Latin Amerikában, Kelet és Közép Afrikában, valamint Indiában és Indonéziában is termesztik. Ennek a fajtának az íze a Robustánál valamivel finomabb és sokkal aromásabb is, sőt hála alacsony koffein- és savtartalmának, még az élettani hatása is kedvezőbb.

◀ Vissza a cikkekhez