Menüpontok

A kávéfőzés módjai

Komondi Péter, +36 70 265 4323

Háztartási kotyogó
A Kárpát-medencében a mai napig a legelterjedtebb kávéfőző az ún. „kotyogó”, amelyben a víz alulra kerül, s fölé egy szűrőbe töltik a kávét. A forró víz szinte átpréselődik a kávérétegen, s kioldja az őrölt kávéból a hatóanyagokat és az aromákat, majd a felső részből a kész kávét ki lehet önteni. A nevét onnan kapta, hogy a csőben, amin keresztül kifolyik a kávé, egy súly található, ami a kávé főzése közben kotyogó hangot ad (nem mindegyik kávéfőző kotyogó, ami úgy is néz ki): a főzés közben a gőz megnövekedett nyomása felemeli a súlyt, a kávé kifolyik a felső tároló edénybe, majd a nyomás csökkenésével a súly visszaesik a helyére. Ezzel a módszerrel nagyobb nyomás, így aromában és koffeintartalomban is erősebb kávé érhető el. A filteres kávéfőzők szintén otthoni használatra valók, a filterbe tett kávét öntik le forró vízzel. Az eredmény: sokkal gyengébb kávé, mint a kotyogónál.

A török kávéfőző (Cezve)
A legrégibb és leghíresebb kávékészítési módszernél a pörkölt kávét többször átdarálják, míg megfelelő finomságú nem lesz. A hosszú nyelű sárgaréz edényben a cukorral együtt főzik, minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, és kanállal kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé kiforrna, leveszik a tűzről majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, így a zacc gyorsabban leülepszik.

Dugattyús kávéfőző (French press)
Nagyon finom, aromás kávé készíthető ezzel az egyszerű és esztétikus eszközzel. Az előmelegített üvegedénybe adagonként egy evőkanál őrölt kávét teszünk, melyre forró (kb. 95 °C-os) vizet öntünk (kb. 100-120 ml/adag), megkeverjük és kb. 3-3.5 percig állni hagyjuk. A dugattyú óvatos lenyomásával a szűrő az üvegedény aljára nyomja a zaccot és máris kitölthető a forró fekete.

Kapszulás kávéfőző gép
A kávéfőző a mindennapi reggeli kávénk létrehozója. Rengeteg ember kávézik szerte a világon és ehhez egy jó kávé mellett egy jó kávéfőző másik kulcs. A kávéfőzés évszázados múltra tekint vissza, de az automata kávéfőző már egy modern gépezet, amely a legmodernebb funkciókkal van ellátva. A kávéfőző működése során a 92 C˚-ra felforralt vizet átpréseli a finomra őrölt kávén. A kapszulás kávéfőző ugyanazokkal az előnyökkel rendelkezik, mint az automata kávéfőző, de ezek mellett fontos pozitívuma az is, hogy szinte hangtalan, és emellett nagy kávéválasztékkal is rendelkezik.

Automata kávéfőző gép
A kávéfőző a mindennapi reggeli kávénk létrehozója. Rengeteg ember kávézik szerte a világon és ehhez egy jó kávé mellett egy jó kávéfőző másik kulcs. A kávéfőzés évszázados múltra tekint vissza, de az automata kávéfőző már egy modern gépezet, amely a legmodernebb funkciókkal van ellátva. A kávéfőző működése során a 92 C˚-ra felforralt vizet átpréseli a finomra őrölt kávén.

Az eszpresszó kávéfőző kávékészítési folyamata a következő.
A kávéfőző a felforralt vizet magas nyomáson préseli át a kávén és ezáltal a kávéfőző biztosítja számunkra a kávé magas fokú íz világát. Egy ilyen kávégép által elkészített kávé ,krémes, habos, sűrű és akár cukor nélkül is édes, így nem kell tartani a kalóriáktól sem. Ráadásul az automata kávégép meg is őröli nekünk a szemes kávét, és a frissen őrölt kávéból készített eszpresszó sokkal nagyobb élvezet. Egy jó kávéfőző tejhabosítóval is rendelkezik, hogy a frissen főzött kávénkat egy kevés forró tejhabbal tehessük tökéletessé.

◀ Vissza a cikkekhez