Menüpontok

Kávék

Komondi Péter, +36 70 265 4323

Eszpresszókávé
Az eszpresszókávé, avagy csak röviden a presszókávé olasz eredetű. Akkor beszélhetünk presszóról, ha a 88-92 fokos vizet 9 atmoszféra nyomással présel át egy arra alkalmas gép, és teszi ezt 7 gramm őrölt kávéból készült tömörített pogácsán 20-30 másodperc alatt. Az eredmény 25-35 milliliter igazán ízletes kávé. Érdemes még tudni, hogy a rövidebb presszókávét ristretto-nak, amíg a hosszabbat lungo-nak nevezik. Ezen kávék szolgáltatják az alapot az olyan ismert kávékhoz, mint a cappuccino, a macchiato, vagy épp a latte macchiato. Ha megfelelő minőségű kávéból készítik a presszókávét, akkor annak tetején 2-4 mm vastagságú, sűrű krém képződik, ami miatt oly sokak kedvence is.

Instant kávé
A vízben azonnal oldódó kávét nevezzük instant kávénak. Az egyik legelterjedtebb módja a kávékészítésnek. Az eljárás lényege, hogy a kávészemekből pörkölés után gőzzel és meleg vízzel kivonják azokat az anyagokat, melyek oldhatóak. A kávé ízesítőanyagait természetesen még a vízgőzös kezelés előtt kivonják. Az oldatot töményítik, majd ezután fagyasztva szárítják. A kávét oxigénmentes, nitrogén vagy szén-dioxidos környezetben tartják, ám mielőtt csomagolásra kerül a sor, az ízesítőanyagokat újra a kávéhoz adják. Ha otthon szeretnénk instant kávét főzni, akkor a kávéporhoz csak forró vizet kell adni és máris kész a friss, finom kávé.

Cappuccino
Mint ahogy fent már említettük a cappuccinohoz a krémes eszpresszó szolgáltatja az alapot, ezt keverik habosított tejjel, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Az eredeti cappuccino egy rész kávéból, valamint egy rész 60-70 fokos tejből és egy rész tejhabból készül. Ma már számos ízesített változata ismert, mindenki megtalálhatja a saját ízlésvilága számára leginkább kedvező összeállítást.

◀ Vissza a cikkekhez